In welke branches komen de meeste zombiebedrijven voor?

Wat zijn zombiebedrijven?

Er zijn meerdere definities van zombiebedrijven. De meest gebruikte, is die van de OESO; een zombiebedrijf is een bedrijf dat tien jaren of langer bestaat en in drie opeenvolgende jaren te weinig winst maakte om de rentelasten te kunnen betalen.

Een andere definitie is; Ieder bedrijf met een negatief eigen vermogen. Nog eentje; ieder bedrijf dat onder Bijzonder Beheer van een bank valt.

Maar in welke sectoren komen de meeste zombiebedrijven voor?

Dat hangt af van de regio die beoordeeld wordt. In de Verenigde Staten blijken andere soorten sectoren de top 10 van zombiebedrijven te bezetten, dan in Europa. Dat lijkt voornamelijk met de financiering te maken te hebben. In Europa worden een aantal sectoren door overheden gefinancierd die in de VS in particuliere handen zijn.

In het algemeen lijken de meeste zombiebedrijven voor te komen in sectoren waarin de overheid het voor het zeggen heeft, c.q. de financiering verstrekt. Kortweg; ambtelijke - non profit - organisaties zijn vaker een zombie organisatie dan profit organisaties. Dat is begrijpelijk aangezien de continuïteit van een ambtelijke organisatie niet bedreigd wordt als de financiën niet op orde zijn. 

Als we weer de OESO benadering en cijfers volgen, dan ziet de top van zombiesectoren in het OESO gebied ( 36 voornamelijk westerse landen) er als volgt uit:




In de gezondheidssector - voornamelijk ziekenhuizen en verpleegtehuizen - is 25% van alle organisaties in het OESO gebied een zombie. Op de tweede plaats komen de energiebedrijven die ons van gas en elektriciteit voorzien. In beide sectoren heeft de overheid een belangrijke, zo niet de belangrijkste, zeggenschap. Vervolgens komen de media bedrijven en financiële bedrijven - waaronder banken -  in beeld als zombiebedrijven. 

Bij het bovenstaande is belangrijk te realiseren dat het in bovenstaand overzicht om het gemiddelde over 36 OESO landen gaat. In de VS en in Nederland - beiden lid van de OESO - staan industriële bedrijven bovenaan het lijstje van zombies. 

Er zitten allerlei consequenties vast aan sectoren met veel zombiebedrijven. Ook de niet-zombies hebben last van hun ongezonde collega's in dezelfde branche. Zowel op het gebied van concurrentie, de beschikbaarheid van vreemd vermogen en de beschikbaarheid van geschikt personeel. Aan die consequenties zal ik een aparte blog wijden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

zombiebedrijven zijn vaker verwaarloosde organisaties

Whatever it takes; De Werkelijke Effecten van ECB monetair beleid